1.9.2013

Myslitalkko

Purkin pohjal ol pähkini ja jottan tek miäli. Tehr ja syär. Ja ko kaapist löyrys siivoomise jäljilt muukki tykötarppe, ni tein sit mysli. Tämäki on jotta nii helppo, etei oikke ol mittä syyt jättä tekemät. Ainut tyäläys on maapähkinöitte kuarimine, mut siin mää täl kertta hiuka oikasi ja pisti niit vaa vähä, ko noit muit pähkini ol kerta kans. Maapähkinä vois varma laitta myslihi kuarines päivine, mut muu miälestän niitte kuari o aika kitkerä makune. Kuarimine sinänsä on helppo, mut hirast ja ankkia. Kaiken parhaite se suju talkotyän, samal voi höpist päälimmä kuulumise ja ol muute vaa porukal. Ja jos saa talkoporukan kokkoho, ni mysli voi tehr sit saman tein hiuka enemmä, nii, et jokane saa siit sit osas mukkaha. Kuin kätevä.

Muun tämä päivässehe satsihi tul

3 rkl öljy (alkuperäses ohjes käytetä voit)
2 rkl juakseva hunaja (voi ol kiinttiääki)
1,5 litra hiutalei (mul ol kaura, ohra ja ruist)
250 g pähkinöi
250 g rusinoi

Hiutale voiva ol mitä vaa, pähkinöi ja rusinoi voi käyttä enemmä taik vähemmä ja voi käyttä myäs muit kuivaherelmi. Mist kukaki, kyl te tiärät.

Maapähkinä siis kuarita, ellei löyr valmiiks kuaritui tai käyt valla jotta muit pähkinöi. Kuarimist aviteta pistämäl pähkinä ensi hiukaks aikka uunihi lämppemä. Mul ne oliva 150 astees tomse 5 minutti, mut severra kannatta tyäs pääl katto, etei ne pala. Se käy yllätävänki äkki, jos sattu unhottama. Sitko pähkinä o otet pois uunis, ni heti ko niihi sorme pystyvä, ni kannatta alotta. Muu pähkinä voi silputta veittel hiuka piänemmiks, mau mukka.

Sit laiteta kattilaha öli ja hoonunki lämppemä ja hiukan peräst hiutalle ja pähkinä sekka. Sekotella hualel, et rasvahunajaseos levittyvä tasaseste ja taaski varota, etei pala pohjaha. Käy äkki. Se jälkke levitetä pesty rusina uunipellil, hiutalepähkinäseos siähen pääl, nii et rusina peittyvä kokonas ja sit 200 asteisse uunihi 5-7 minuutiks. Uunis olles voi kerra välil sekotta ja sit ei ole enä nii nöpönuukka vai rusinakki tulisiva pinnal.

Uunist ottamise jälkke anneta jäähty ja purkiteta johonki sopiva astiaha.


Kaiken parast täsä kumminki o se, ko pääsee maistama. Kuppihi turkkilaist jukurtti, mysli ja muutama mustikka. Onko sois jälkkäri aamupalaks. Paitti et viäl paremppa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti