10.9.2013

Koekeittiö: välipalakakkussi

Meil o Lelli-neitil kolm pitkä koulupäivä. Ens koulu ja sit harrastuksi koulul. Koiteta laitta hänel sit aina vähä välipala mukkaha. Kaupa välipalakekseist Lelli suasikki o uuniomena-toffemaku. Muu miälestän ne keksi ova kumminki aika kallei, eiväkkä ne ny mittä kovi merkillise makussiakka ol. Kuivakoi kumminki ja kaikenäkössi lisäainei niissäkki. Niinpä mää pisti koekeittiön pystöhö. Meil o yks hyvä cookieohje, mistä mää lähri muakkama. Mää vähensi rasva ja sokeri ja osan sokerist tilal mää laitoi omenhillo. Männä viikol tehryist fudgepaloist mää silppusi sekkan kaks kappala. Viäl ei päästy iha keksityyppissi välipaloihi, mut tomssi kakkusi niist tul. Fudge rookas hiuka levit pisi pelli. Hani luul niit jauhelihapihveiks. Rasva määrä säätelemäl voisis varma kokeil tota rapeusastet lisät. Paitti ettemmää tiä, onkse tarppe. Makuraatin toiminne mukula meinaa oliva sitä miält, et kelppa. Vaik mialuummi Teinari olis syän niit alkuperässi cookiei, niis o enemmä makku. No on kai.  Lelli lupas otta huamiseks eväks, ni tavote o saavutet. Osan taikinast mää pistin pakkasse semses kelmupötkös, siält voi sit muutama kakkuse paistel joku ehto lissä. Ehkä huame, nuat tänäpe paistetu ova jo vajunne pualehe.. ko mää kerra pyysi koemaistama!

Tähä versiohon tul:
75 g rasva sulatettun
0,5 dl sokeri
0,5 dl fariinisokeri
1 dl omenhillo
1 muna
1/4 tl suala
3 dl vehnjauhoi
1/2 rkl ruakasoora
4 dl ryynei (2 kaura, 1 ohra, 1 ruis)
50 g fudge

Aine sekoteta, kääritä taikina kelmupötköhö ja pistetä hetkeks jääkaappi jähmettymä. Leikata pötköst pualtoist-parisenttissi siivui pellil ja paisteta 190 astees 8-10 minuutti.

Ja jälles: mausteeks voi laitta pähkini, rusini taik muit kuivatui herelmi, suklat, mysli - mitä vaa. Ja ryyni voiva ol pelkkä kaura tai jonkusorti muu miksaus, mitä ny sattu kaapis olema.


2 kommenttia: