3.7.2013

Olemist

Mää ajatteli, et loma ko alka, ni sit ollaa vaa. Mää luule, et aika hyvi ole onnistunnukki. Paremminki viäl, jos vaik kirjastos olis ollu niit kirjoi, mitä mää ajatteli lukki. Lukemine lasketa olemiseks. Mut ei ollu ensmäses, eikä toises, eikä viäl kolmannessaka, ni on pitän sit keksi muit olemise muaroi. (Juu ja kolmannest mää laiti kolm kirja varauksehe, et jos vaik nessit täsä lähipäivie aikan palautuisiva ja mää saisi vuarostan ne lukki.)

Olemist o varma seki, ko teke vähä jotta semst kiva. Niinko suunnittele tualinpäälissi ja niihi sopeva tuuki. Taik se ko käy mattapyykil ja pese vaa yhre matta. Taik seko pyäräile Lellin kans Koppelolt hakema piimä ja hiiva saaristolaisleivän tekemist varte. (Koppelo on K-market K. Elo, ent. K. P. Elo.)

Tämä leivän tekemissehe ei juur muut taito tarvita ko ohjelukemisetaito, sekottamisetaito ja orottelemisetaito. Mut kyl kannatta se aika otta, leipä o nii hyvä. Arvakka kui hyvä o, ko otta siivun tätä, sipase voit kylkkehe ja lato pääl paistetu oman kana muna ja pari rapsakka pekonisiivu. Aijai.


Saaristolaisleipä

1 l piimää
75 g hiivaa
2 dl siirappi
1 dl omenahillo
3 dl kaljamalttai
3 dl vehnälesei
3 dl ruisjauhoi
1 rkl suala
12 dl vehnäjauhoi

Piimä lämmitetä kärelämpöseks ja sekoteta hiiva joukkoho, nii, et se liukene kokonas. Sit sekoteta joukko muut ainekset. Taikina jätetä liina al nousema 2 tunniks.
Taikina tule noin 4 litra (eli ot tarppeks iso astia ko ruppes) ja se kannatta paista ainakki kahres vuakas. Vuakan voi voirel taik sit laitta leivinpaperi. Taikina EI vaivat, vaa se kaareta vuokki.
Paisteta uuni alaosas 175 astees 2 tuntti. Paistamise pualvälis ja lopuks leivä valella siirappivetel.
Leipä säilytetä jääkaapis.

Ja ko tämä leivä tekemissehe mene ussemman tuntti, kerkki siinä välis vaik tehr vähä jotta muutakki. Me tehti raparperimustikkapiirakka ja Äite pakast mansikoi.


Olemist se syäminenki voi ol. Tai ei ainakka saa olluks, jolsei välil ain syä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti